Botanikern Örjan Nilssons knivsamling

Botanikern Örjan Nilssons knivsamling

Crafoord Auktioner i Stockholm kan nu stolt presentera botanikern Örjan Nilssons unika samling sameknivar. Örjan Nilssons betydelsefulla arv som botaniker är dokumenterat genom hans många böcker: “Kustfloran”, “Linnés levande blomster”, “Kulturväxtlexikon” och standardverket “Nordisk fjällflora” till exempel.

Som chef utvecklade han Botaniska trädgården i Uppsala och ansvarade även för Linnéträdgården och Linnés Hammarby. Han var en drivande kraft bakom tillblivelsen av genbanken på Svalbard, den svenska rödlistan över utrotningshotade växter och den botaniska trädgården i Karesuando – världens nordligaste. Örjan Nilsson var också politiskt engagerad, bland annat som miljöpolitisk talesman i Carl Bildts regering.

Insamlandet av olika växter tog honom på resor runt om i världen, som i sin tur ledde till en annan imponerande samling – knivarna. Örjan Nilssons intresse för fjällvärden och den samiska kulturen tog sin början redan med vandringar i Abisko och de norra delarna på 1950-talet och fördjupades i början av 1970-talet när han tillsammans med fotografen Edvin Nilsson ägnade en sommar åt skapandet av “Nordisk fjällflora”. Under arbetet med boken skaffade Örjan Nilsson sin första kniv, av praktiska skäl. I 20 år återkom han sedan till trakterna runt Fjellnäs för att arrangera en temavecka med vandringar för växtintresserade.

Det ständiga utforskandet gav Örjan Nilsson möjlighet att köpa unika sameknivar och finska pukko av hantverkare som Sven-Åke Risfjell, Esaias och Andreas Poggats, Johan Billfjärd Fankki, Roland Lundberg och Pentti Turunen. Till slut en samling utsökta slöjdföremål lika omsorgsfullt omhändertagna och katalogiserade som tusentals växter.