ABBA – CLAES AF GEIJERSTAM – MUSIKMEMORABILIA

Claes av Geijerstam Musikmemorabilia

Specialauktion på Crafoord Auktioner i Stockholm
Pågår: online och med avslut lördag 6 november
Konditionsrapporter: Michael Nilzon, mail eller telefon 08-4094390
Proveniens: Claes af Geijerstam

Pophistoria från den stora scenen

Rakt över disc? Absolut. Men Claes “Clabbe” af Geijerstam är mer än så. Han är rakt över hela underhållningssverige. En personifierad röd tråd som bundit samman flera generationer tittare och lyssnare: som gitarrist och låtskrivare i Ola & The Janglers från 1965, som nyskapande radio-dj i “Rakt över disc” 1979-1993 och som jurymedlem i tv-programmet “Idol” 2004-2006.

Därutöver och däremellan?

Clabbe skrev i slutet av 1960-talet filmmusik åt Bo Widerberg, Jörn Donner och Janne Halldoff, ledde radio- och tv-programmet “Opopoppa” in i 1970-talet och slog självaste ABBA på fingrarna när han tillsammans med Göran Fristorp vann svenska melodifestivalen med “Sommar´n som aldrig säger nej” 1973. När ABBA vann med “Waterloo” året därpå och gav sig ut för att erövra världen anställdes Clabbe som ljudtekniker, och skötte sedan ljudet på varenda spelning (totalt 106) fram till och med den allra sista konserten på legendariska Budokan i Tokyo den 27 mars 1980. Därutöver har han producerat en lång rad artister och även evenemang som invigningen av Globen 1989.

– Det är roligare att vara ganska bra på ganska mycket än bäst på bara en grej – även om du inte slår igenom jättestort på det sättet, säger Clabbe af Geijerstam med ett leende.

När han nu för Crafoord Auktioner Stockholm arrangerar en samling memorabilia har han alltså en sällsynt innehållsrik karriär med många magiska minnen att ösa ur. Allt är direkt länkat till honom och även musikerkollegan Caj Högberg som uppträtt med ABBA, Carola, Tomas Ledin och Jerry Williams bland andra. Högst personligt, eller “Straight from the source” som Clabbe af Geijerstam själv uttrycker det.

– Jag har många föremål på ABBA-museet sedan tidigare men blev inspirerad av Michael B. Tretows auktion hos Crafoord och hittade en hel del till, berättar Clabbe. De bör ju inte bara ligga i lådorna hemma. “Allt till fansen” är mottot!

Bland föremålen finns ett flertal turnéjackor som Clabbe af Geijerstam fått, bytt till sig eller själv designat, den sällsynta maxisingeln “Hovas vittne” av ABBA som gåva till Stikkan Anderson på hans 50-årsdag 1981, ultrakuriosa i form av en tvål från hotellrummet som två förtrogna “abbor” var tänkta att dela i samband med tv-inspelningen av “Top of the Pops” i London, backstagepass, ABBA:s turnéplan från 1974 och smycken som var gåvor till band- och turnémedlemmar.

– Mikrofonerna är nog allra häftigast, tycker Clabbe. Det var dyrt att ha många mickar så vi valde med omsorg. Just de här har ABBA sjungit i på varje spelning sedan 1977. De ställdes in efter de olika rösterna med en inbyggd equalizer och reste bekvämt i egna lådor.

Vi pratar pophistoria och ABBA-dna helt enkelt.