FRANCOIS PORTIN – EN UNIK UPPTÄCKT

Francois Portin
– en unik upptäckt

Att sälja denna samling har varit en stor upplevelse för oss, och historien om brevbäraren och konstnären Francois Portin har väckt mycket uppmärksamhet. Här följer den presentation som skrevs inför auktionen, samt längst ner länk till slutpriser.

Francois Portin (1935-2021) var en framstående konstnär. Men ingen visste om det. Förrän det en morgon i början av 2021 stod en kartong på Myrornas lastkaj i Ropsten. Däri låg uppemot 100 av Francois Portins dittills helt okända verk. Nu auktionerar Crafoord Auktioner i Stockholm ut denna fullständigt unika upptäckt.

Francois (eller Frans Peter) Portins pappa Charles Portin – ursprungligen Karl Peter Portin från Nedertorneå i Norrbotten – var en välkänd konstnär som studerade bland annat vid konsthögskolan i Weimar och under Fernand Léger i Paris, där han bodde under många år. När andra världskriget bröt ut flyttade Charles tillbaka till Sverige med sin familj. Förutom Sverige ställde han ut i Rom, Florens, Milano och Kairo och han finns representerad i allt från biblioteket i Haparanda till Moderna museet i Stockholm och Galleria Nazionale d´Arte Modern i Rom.

Men Francois Portin?

Nästan inga spår.

Det finns en (1) notering om att en tavla av Francois Portin har erbjudits till försäljning på auktion. Att vi nu står här med nära 100 verk är ett mysterium. Både mängden och kvaliteten borde ha lett till att Francois Portin upptäcktes som konstnär. Men det var aldrig hans avsikt. Frans Peter Portin arbetade som brevbärare på Östermalm och var aktiv inom Stockholmspostens Idrottsklubb, särskilt schacksektionen. Där sågs han som en gentleman som framhöll andra än sig själv. Han pratade aldrig om sitt konstnärskap. Kanske upplevde han det som att han verkade i sin fars skugga. Eller ville han inte överglänsa honom? Att han donerade verk av sin far till Umeå universitet och sina egna till Myrorna tyder på blygsamhet kring sitt eget skapande.

Över huvud taget levde Frans Peter Portin ett tillbakadraget liv på Södermalm med konsten och litteraturen som främsta umgänge. Något år innan sin bortgång i januari i år skänkte han en enorm samling böcker och tidskrifter till antikvariatet Rönnells. Historia och religion var två ämnen som särskilt fascinerade honom.

Tack vare säkra ögon i hanteringen hos Myrorna har Francois Portins samlade verk kunnat hållas samman och till slut ges den uppmärksamhet som de förtjänar.

Bland de cirka 100 verken finns allt från enkla skisser och blyertsteckningar till gouacher, collage, linoleumsnitt och akvareller med motiv från italiensk arkitektur, orientaliska miljöer och inte minst med ett konkret formspråk släkt med hans fars och Lage Lindells, Pierre Olofssons och flera andras i den unga rörelsen som kallades ”1947 års män”.

Majoriteten av konstverken är utförda under 1950-talet. Därefter har de förvarats i en sluten kartong, oramade. Nu packar vi upp dem.