INGMAR & INGRID BERGMAN

PROVENIENS: INGMAR & INGRID BERGMAN, FAMILJEN VON ROSEN SAMT SELIM KARLEBO

Det är beresta föremål: Fårö, München, Karlaplan i Stockholm.

Gemensamt för alla är att de slutligen sammanstrålade och stannade på Ilsholmens gård, nära Vätösundet i Roslagen. Samt att de var en del av Ingrid och Ingmar Bergmans långa äktenskap.

Ingrid von Rosen och Ingmar Bergman gifte sig 1971 och levde tillsammans fram till hennes död 1995. Det var Ingmar Bergmans femte och sista äktenskap, Ingrid var tidigare gift med greven och företagsledaren Jan-Carl von Rosen.

Ingrid Bergman var en sammanhållande kraft i den världsberömde dramatikern och regissören Ingmar Bergmans turbulenta privatliv, och även under produktionen av ”Viskningar och rop”, ”Scener ur ett äktenskap”, ”Ansikte mot ansikte” och ”Fanny och Alexander”. Ingmar Bergman har beskrivit deras relation och kärlek som ett ordlöst inre samtal, ett oavbrutet flöde, en närmast telepatisk ömsesidighet. Under åren tillsammans tystnade aldrig det samtalet. De visste alltid var de hade varandra.

Ingrid tillbringade många somrar på den stora lantegendomen i Roslagen som hennes far Selim Karlebo förvärvade på 1930-talet. Den blev också en av hörnpelarna i hennes och Ingmars gemensamma liv tillsammans med våningen på Karlaplan 10 i Stockholm, hemmet under exilåren i München och de ikoniska fastigheterna på Fårö.

I samband med delvis ändrade ägarförhållanden för släktfastigheten i skärgården har en rad unika föremål därifrån med proveniens Ingrid och Ingmar Bergman ställts till vårt förfogande. Bland annat Ingmar Bergmans körkort och manschettknappar, ett tyskt filmpris för ”Scener ur ett äktenskap”, fotografier, manuskript till ”Fanny och Alexander” och flera andra verk, brev signerade Ingmar Bergman, möbler av bland andra Carl Malmsten och målningar, teckningar och grafik av Olof Arborelius, Gustaf Rydberg, Albert Engström och Roland Svensson.

Det här är föremål som i sig framstår som scener ur ett extraordinärt äktenskap. Föremål med ett ojämförligt kulturhistoriskt värde. Det är helt enkelt ett tillfälle som inte kommer tillbaka.

Auktionen visas på Crafoord Auktioner i Stockholm. Den pågår online och avslutas 27 mars.