Lars Wallin Crafoord Auktioner Stockholm

Lars Wallin – 30 år och tre ateljéer

Glamour! Lars Wallin är glamour. De raffinerade galaklänningarnas virtuos. Den svenska haute couturens ödmjukt kompromisslöse fanbärare.

Man kan säga att allt började med en skridskoshow. När Lars Wallin var sex år åkte familjen in till Rocklundahallen i Västerås från hemmet i Hökåsen och såg Holiday on Ice. Ett glittrande frö var sått. På den vägen har det fortsatt. Efter 30 år som kläddesigner kan Lars Wallin se tillbaka på en fantastisk resa som tagit honom från en utkyld islada till de fina salongernas och stora scenernas värme. Han har skapat unika klänningar åt artister, politiker, celebriteter och Sveriges prinsessor till statsbesök, nobelfester, melodifestivaler, tv-sända bröllop och olympiska ceremonier.

För Lars Wallin har det alltid handlat om kvaliteten i hantverket och en tidlös feminin elegans.

Den svenska marknaden för haute couture är emellertid liten. Lars Wallin har behövt bredda sig och även göra färdig och mer tillgänglig konfektion för både kvinnor och män, smycken, accessoarer och designsamarbeten med företag som Orrefors-Kosta Boda.

Crafoord Auktioner Stockholm summerar nu hans 30-åriga karriär med en oerhört rik samling föremål. Bland utropen märks till exempel originalskisser till klänningar för kronprinsessan Victoria, Carola och Petra Mede, ett stort urval coutureklänningar och plagg, en servis i 74 delar designad av Lars Wallin, egendesignade klädställningar och ett antal möbler från de olika ateljéerna. Det är en mångfacetterad resa i tid och skönhet. Vi har valt att dela upp den i tre ateljéer.

Ateljé 1, Västmannagatan 91, 1993-2000

Lars Wallin startade eget 1990 och delade till en början en liten lokal med en klasskompis från Beckmans designskola. I två år gick han förbi sina drömmars lokal på samma gata. En dag satt en lapp i fönstret – lokal uthyres. Lars slog till. Den var 119 kvadratmeter, hade fyra meter höga skyltfönster, två våningar och sex meter till tak. Han inredde den som “bakom kulisserna på en teater, med divaloge och allt”. Här hittade han sin stil och fick sitt genombrott. 1995 tilldelades han Guldknappen som året formgivare av Damernas Värld. “Det var som en garantistämpel, många privatkunder började komma efter det.”

Ateljé 2, Sibyllegatan 19, 2000-2007

“Jag var mogen att ta nästa steg, och många privatkunder knorrade lite över att behöva ta sig till Vasastan från Östermalm…”. Lars Wallin mötte juveldesignern Lisen Stibeck som hade ateljé på Strandvägen. De bestämde att göra något tillsammans, åkte på “juvelmässa” i Venedig och flyttade in i en lokal i hjärtat av Östermalm en månad senare: två våningar och 300 kvadratmeter där de lät bygga en guldfärgad champagnebar och rulla in en tolv meter lång matta. Fokus på en unik kombination av haute couture i både plagg och juveler. Hovet la beställningar, kunder flög in från Moskva och så vidare. “Lisen kände alla, och det var en fantastiskt produktiv period.”

Ateljé 3, Humlegårdsgatan 13, 2007-2017

En privat våning nära Humlegården. “En hemlig couturesalong à la Paris, väldigt exklusivt, inget syntes utåt. Lite för hemligt nästan, men kunderna älskade det.” Under den här perioden blev Lars Wallin även mer kommersiell med en bredare repertoar, gjorde gästkollektioner, porslinsserier, herrkläder, kollektion i eget namn – en större produktion.

Den här auktionen är ett avstamp mot en fjärde ateljé och en helt ny fas i karriären: “Nu söker jag mig tillbaka till passionen för hantverket och kvaliteten i couturen igen – det är den jag älskar och det hållbara modet är mer rätt än någonsin.”

Auktionen är publicerad och pågår online t.o.m. lördagen den 16:e oktober.

Kontakt: Mats Bergstrand 070-7659702    mats.bergstrand@crafoordauktioner.se