Michael B. Tretows samling

Hur låter Sverige?

Michael B. Tretow vet. Det är han som har ljudsatt det.

Under en karriär som startade redan på 1960-talet jobbade Michael B. Tretow som (främst) ljudtekniker, producent och låtskrivare med Ted Gärdestad, Lill Lindfors, Pugh Rogefeldt, Jojje Wadenius, Lill-Babs och Tommy Körberg, han bidrog till radioprogram som ”Eldorado” och ”Metropol” och rusade uppför ”Svensktoppen” med knasigt svängiga – och hemliga – egna hits som ”Den makalösa manicken” (under pseudonymen Professorn) och ”Hubba hubba zoot zoot” (Tretow och Ted Gärdestad kallade sig Caramba, en pseudonym som avslöjades först många år senare).

Men framför allt var Michael B. Tretow ljudtekniker på samtliga inspelningar med en av pophistoriens största grupper – ABBA. Björn Ulvaeus och Benny Andersson skrev melodierna, Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad smälte samman sina röster och Michael B. Tretow förpackade allt i en unikt fyllig ljudbild som blivit legendarisk. En sökning på ”the ABBA sound” på nätet ger 18 700 000 träffar.

Benny Andersson har beskrivit Tretow som en ständig idéspruta som hade ”otroligt mycket saker för sig…”. Laborerandet för att hitta ABBA:s sound inspirerades av Beach Boys stämsång och Phil Spectors maffiga så kallade wall of sound-produktioner.

Nu har Crafoord Auktioner i Stockholm det stora nöjet att presentera en rad föremål ur Michael B. Tretows privata samling. Bland utropen märks en provskiva med tre versioner av ”Dancing Queen”, maxisingeln ”Sång till Görel” i blå vinyl som var en present i 50 exemplar till gästerna på projektledaren Görel Hansers 30-årsfest, samt en portfölj från BBC och Eurovision Song Contest 1974 (då ABBA vann med ”Waterloo”) med repetitionstider, text till alla bidrag, inbjudan till BBC:s mottagning, karta, information om Brighton med mera.

Välkommen att lägga ditt bud på unika delar av pophistorien!